Εκτύπωση

Αναγνώστης e-book με λιγότερα από 10 € !

Γράφτηκε από τον/την SUPPORT. Καταχωρήθηκε στο Blog

Αναγνώστης ebook

Ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων της 64ης έκθεσης βιβλίου της Φρανκφούρτης (10-14 Οκτωβρίου 2012), ήταν και το ηλεκτρονικό βιβλίο. Συνεχείς εκδηλώσεις και φόρουμ για το πώς θα αντιμετωπιστεί η πειρατεία, πώς εξελίσσεται η τεχνολογία κ.ο.κ. Οι ειδικοί λένε ότι η αύξηση στις πωλήσεις των e-readers το 2012 στη Δυτική Ευρώπη φτάνει το 93%, ενώ ακόμη μεγαλύτερη είναι η αύξηση πωλήσεων στις ταμπλέτες.

Ολο και περισσότερες εταιρείες αναζητούν τον τρόπο να εισαγάγουν πολύ φτηνές συσκευές ανάγνωσης και τελευταία είχαμε την πρώτη αξιόλογη απόπειρα: πρόκειται για έναν e-reader που λανσάρισε η βερολινέζικη Txtr και που κοστίζει μόλις 9,90 ευρώ! Η συσκευή ονομάζεται Txtr Beagle και διαθέτει οθόνη 5 ιντσών. Όμως για να την προμηθευθεί κάποιος πρέπει να έχει συμβόλαιο με εταιρεία κινητής τηλεφωνίας - δεν ξέρουμε ακόμη ποια. Λέγεται, πάντως, ότι για να φτάσει να είναι τόσο φτηνή έχουν γίνει εκπτώσεις όχι μόνο στην τιμή αλλά και στις δυνατότητές της.

Κατά τα άλλα, η έκθεση ήταν ένα πραγματικό μελίσσι. Κάπου 3.000 άνθρωποι του εκδοτικού χώρου πήραν μέρος σε τουλάχιστον ένα συνέδριο, ενώ συνολικά πραγματοποιήθηκαν πάνω από 3.000 εκδηλώσεις! Στο Περίπτερο 8 οι αγγλόφωνοι εκδοτικοί οίκοι κέρδιζαν τις εντυπώσεις με τις γιγαντοοθόνες που παρουσίαζαν τα εξώφυλλα των νέων τους βιβλίων.

Το πραγματικό πανδαιμόνιο - ίσως και πάνω από 300.000 επισκέπτες το Σαββατοκύριακο - γινόταν, όμως, στο Περίπτερο 4, όπου βρίσκονταν οι δεκάδες γερμανικοί εκδοτικοί οίκοι αλλά και στο Περίπτερο 3, όπου παρουσιάζονταν από χάρτες και υδρογείους σφαίρες κάθε είδους, μέχρι βιβλία κήπου αλλά και μαγειρικής, με ζωντανή επίδειξη από μάγειρα που δούλευε με ηλεκτρικές συσκευές γνωστής γερμανικής εταιρείας.

Οι περισσότεροι από τους μεγάλους ελληνικούς εκδοτικούς οίκους έδωσαν το «παρών», παρά την κρίση. Οι ετήσιες διά ζώσης επαφές παραμένουν αναγκαίες, έστω και αν οι περισσότερες συμφωνίες κλείνονται, στην πραγματικότητα, μέσω email. Ολοι οι ξένοι εκδότες - ιδιαίτερα, μάλιστα, οι Γερμανοί - αντιμετώπιζαν τους έλληνες συναδέλφους τους με πολλή συμπάθεια και αρκετοί ήταν διατεθειμένοι να ανταποκριθούν στις ευκολίες πληρωμής που ζητούσαν οι τελευταίοι για τις αγορές τους. Αλλωστε δεν είναι λίγοι και από αυτούς που βλέπουν τα δύσκολα να βρίσκονται μπροστά τους. Οι Γάλλοι μιλούν για μείωση παραγωγής και πωλήσεων πάνω από 10%, ενώ και οι Ισπανοί ήταν εξαιρετικά προβληματισμένοι.

Το εθνικό περίπτερο, την ευθύνη του οποίου έχει το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, ήταν και αυτό εκεί, έστω και πιο περιορισμένο από άλλες φορές σε τετραγωνικά, αλλά πάντως παρόν. Απέναντί του ακριβώς είχε, κατά σύμπτωση, το εμφανώς πλουσιότερο τουρκικό, που κάθε τόσο διοργάνωνε και μία γιορτή και κερνούσε κρασί.

Οσο για την τιμώμενη χώρα, τη Νέα Ζηλανδία, εκτός από εξήντα και πλέον συγγραφείς της νέας γενιάς, παρουσίασε και μία εντυπωσιακή εγκατάσταση σε μεγάλο κλειστό χώρο, με πολύ σκοτάδι, πολλά νερά και τεράστιες οθόνες με βιντεοκλίπ πολύ σύγχρονης αισθητικής.

Πηγή: tanea.gr

Εκτύπωση

ΗΠΑ: Οι νέοι διαβάζουν περισσότερο λόγω του ηλεκτρονικού περιεχομένου

Γράφτηκε από τον/την SUPPORT. Καταχωρήθηκε στο Blog

ebook

Σύμφωνα με νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Αμερική από το Pew Research Center, οι ηλικίες μεταξύ 16-29 είναι οι πιο σκληροί αναγνώστες, κυρίως λόγω της μεγάλης ποσότητας ηλεκτρονικού περιεχομένου που διαθέτουν στις συσκευές τους. Αναφέρεται ακόμη ότι δεν πραγματοποιούν απλά ανάγνωση μικρών αποσπασμάτων, αλλά μεγάλων κειμένων μέσα από τα smartphones και tablets τους, ενώ συνεχίζουν να επισκέπτονται την τοπική τους βιβλιοθήκη. Περίπου 8 στους 10 ερωτηθέντες πραγματοποίησαν ανάγνωση τουλάχιστον ενός βιβλίου τον περασμένο χρόνο, ενώ έξι στους 10 επισκέφθηκαν την τοπική τους βιβλιοθήκη.

Από τον αριθμό των ανθρώπων που ασχολήθηκαν με την ανάγνωση βιβλίου τον περασμένο χρόνο, το 75% δηλώνει ότι διάβασε ένα τυπωμένο βιβλίο, το 19% ένα ebook, ενώ ένα ποσοστό της τάξεως του 11% άκουσε ένα ηχητικό βιβλίο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Αμερική όπου και πραγματοποιήθηκε η έρευνα οι βιβλιοθήκες έχουν τη δυνατότητα να δανείζουν ηλεκτρονικά βιβλία, με τους μισούς περίπου ερωτηθέντες να δείχνουν να μην το γνώριζαν μέχρι σήμερα. Σκοπός της έρευνας ήταν να εξεταστεί εάν οι νέοι ηλικίας 16 ετών και άνω στις ΗΠΑ ελκύονται από τη ψηφιακή τεχνολογία. Επίσης αρκετά σημαντικό γεγονός αποτελεί το ότι αρκετοί είναι οι νέοι που θέλουν να αποκτήσουν κάποιον ηλεκτρονικό αναγνώστη, όμως το αναβάλλουν λόγω του κόστους.


Πηγή : insomnia.gr
Εκτύπωση

Ευκολότερη η ανάγνωση βιβλίου μέσω ταμπλέτας για τους ηλικιωμένους

Γράφτηκε από τον/την SUPPORT. Καταχωρήθηκε στο Blog

Αναγνώστης ebook Νέα Υόρκη

Οι ηλικιωμένοι ενώ διαβάζουν ευκολότερα ένα βιβλίο σε ηλεκτρονική μορφή, μέσω ταμπλέτας, δηλώνουν ότι δεν τους αρέσει η εμπειρία της ψηφιακής ανάγνωσης και προτιμούν τελικά ένα κλασικό βιβλίο.

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει γερμανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο PLoS ONE. Η έρευνα διαπίστωσε ότι οι ηλικιωμένοι ευχαριστιούνται περισσότερο την ανάγνωση ενός κλασικού βιβλίου (κυρίως λόγω συνήθειας), αν και ο εγκέφαλός τους "κουράζεται" λιγότερο όταν διαβάζουν ψηφιακά βιβλία.
Οι ερευνητές των Πανεπιστημίων του Μάιντς, του Γκέτιγκεν και του Μάρμπουργκ, με επικεφαλής τη Δρ Φραντσίσκα Κρέτσμαρ, πραγματοποίησαν πειράματα με 56 άτομα ηλικίας 66 έως 77 ετών. Όπως αποδείχτηκε, οι εθελοντές διάβαζαν ταχύτερα και, παράλληλα, ο εγκέφαλός τους κατέβαλε μικρότερη προσπάθεια, όταν χρησιμοποιούσαν ταμπλέτα από ό,τι όταν διάβαζαν από βιβλίο ή ακόμα και από εξειδικευμένη συσκευή ηλεκτρονικής ανάγνωσης (e-reader).

"Υπάρχει μια ευρέως διαδεδομένη αντίληψη πως είναι πιο δύσκολο να διαβάζει κανείς από μια ψηφιακή συσκευή και ότι, σε αυτήν την περίπτωση, στους ανθρώπους μένουν λιγότερα στο μυαλό τους από αυτά που διαβάζουν. Όμως η μελέτη μας έδειξε πως οι γηραιότεροι άνθρωποι, στην πραγματικότητα, μπορούν να διαβάζουν καλύτερα από τις ταμπλέτες, ίσως χάρη στην καλύτερη οπτική αντίθεση (σε σχέση με ένα βιβλίο)", εξηγεί η Δρ Κρέτσμαρ, αναφερόμενη στον φωτισμό υποβάθρου που προσφέρουν οι ταμπλέτες (αλλά όχι οι παλαιότεροι e-readers).
Η μεγαλύτερη αντίθεση (contrast) βοηθά τους ηλικιωμένους να αναγνωρίζουν καλύτερα τα γράμματα και τις λέξεις, με συνέπεια ο εγκέφαλός τους να κάνει ταχύτερη γλωσσική επεξεργασία.

Τα ηλεκτρονικά βιβλία γίνονται όλο και πιο δημοφιλή διεθνώς και σε ορισμένες χώρες, όπως οι ΗΠΑ και η Βρετανία, οι πωλήσεις τους έχουν ήδη ξεπεράσει εκείνες των παραδοσιακών βιβλίων. Σε αρκετές όμως χώρες υπάρχει ακόμα υστέρηση και διστακτικότητα στην επέκταση των ηλεκτρονικών βιβλίων, όπως συμβαίνει στην Ελλάδα, αλλά και στη Γερμανία, όπου οι πωλήσεις των ηλεκτρονικών βιβλίων δεν ξεπερνούν το 1% του συνολικού τζίρου στην αγορά βιβλίου. Όσο πιο επιφυλακτική -ή και φοβική- είναι μια κοινωνία ή μια κατηγορία ανθρώπων (συνήθως η τρίτη ηλικία) απέναντι στις νέες τεχνολογίες γενικότερα, τόσο πιο δύσκολη, μεταξύ άλλων, είναι και η διείσδυση των ηλεκτρονικών βιβλίων.
Το παράδοξο; Οι ηλικιωμένοι δήλωσαν ότι τους φαινόταν πιο εύκολο και ευχάριστο να διαβάζουν από παραδοσιακό παρά από ηλεκτρονικό βιβλίο. Όμως οι μετρήσεις των επιστημόνων (ανάλυση των κινήσεων των ματιών, καταγραφή των εγκεφαλικών κυμάτων κ.α.) έδειξαν το ακριβώς αντίθετο: οι ηλικιωμένοι διάβαζαν πιο γρήγορα και άνετα το ηλεκτρονικό βιβλίο, παρόλο που δεν το παραδέχονταν ή δεν το αναγνώριζαν ως υποκειμενική εμπειρία τους.
"Η νοητική και νευρωνική προσπάθεια που καταβάλλει ένας ηλικιωμένος για να διαβάσει από μια ταμπλέτα, είναι μικρότερη από αυτήν που απαιτείται για να διαβάσει από ένα τυπωμένο βιβλίο ή και από μια συσκευή e-reader", εξηγεί η υπεύθυνη της έρευνας.

Από την άλλη, η μελέτη έδειξε ότι οι νεότεροι εθελοντές, ηλικίας 21 έως 34 ετών, δεν εμφάνιζαν ανάλογη διαφορά, καθώς στην περίπτωσή τους η ανάγνωση από ταμπλέτα δεν υπερτερούσε σε σχέση με τον ηλεκτρονικό αναγνώστη (e-reader) και το τυπωμένο βιβλίο, όσον αφορά τις αντικειμενικές μετρήσεις του εγκεφάλου τους.

Πηγή : health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Εκτύπωση

Οι ηλεκτρονικές συσκευές ανάγνωσης στη θεραπεία της δυσλεξίας.

Γράφτηκε από τον/την SUPPORT. Καταχωρήθηκε στο Blog

books Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο

Οι συσκευές ηλεκτρονικής ανάγνωσης κειμένων (e-readers) θα μπορούσαν να βοηθήσουν τα άτομα με δυσλεξία να αυξήσουν την ταχύτητα ανάγνωσης και την κατανόηση, υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές.

Όπως αναφέρεται σε άρθρο του επιστημονικού εντύπου PloS One, επιστημονική ομάδα του Κέντρου Εκπαίδευσης Επιστημών στο Κέντρο Αστροφυσικής «Harvard-Smithsonian», με επικεφαλής τον Δρ Μάθιου Σνεπς έθεσε υπό ιατρική παρακολούθηση 100 μαθητές που διάβαζαν σε χαρτί ή συσκευή ηλεκτρονικής ανάγνωσης.

Παρατήρησαν λοιπόν ότι κατά τη χρήση της συσκευής όσοι είχαν πρόβλημα με την ανάγνωση των λέξεων, τελικά διάβαζαν γρηγορότερα και εκείνοι με πρόβλημα οπτικής προσοχής, είχαν τελικά καλύτερη κατανόηση.

Η παρουσίαση κειμένων με λίγες γραμμές και γενικά λιγότερες λέξεις βοηθούσε τους μαθητές να συγκεντρωθούν καλύτερα σε κάθε λέξη.

«Ο βασικός παράγοντας που είναι σημαντικός στην επίδραση των e-readers είναι ότι εμφανίζουν λίγες λέξεις ανά σειρά. Αν αυτό μπορεί να γίνει και στο χαρτί, στον σχολικό πίνακα ή σε οποιαδήποτε άλλη συσκευή, τότε τα άτομα με δυσλεξία θα βοηθηθούν σημαντικά», εξηγεί ο Δρ Σνεπς.

Η δυσλεξία έχει πολλές μορφές και μερικοί ασθενείς μπορούν πράγματι να επωφεληθούν από προσαρμογές στα γραπτά κείμενα.

«Αν κάποιος ζορίζεται να διαβάσει ένα πυκνογραμμένο κείμενο, ίσως η μεγέθυνση της ανάλυσης της οθόνης του e-reader να τον βοηθά να εστιάσει καλύτερα σε κάθε λέξη συντελώντας σε καλύτερη κατανόηση», προτείνει ο ερευνητής.

Πηγή: health.in.gr
Ενημερωθείτε για νέες εκδόσεις και προσφορές!
Όνομα:
Email:
Ακολουθήστε μας!
Μάθετε για νέα μέσω Facebook και Twitter.
Facebook Twitter
Eurobank