Τί είναι τα ηλεκτρονικά βιβλία

Τα ηλεκτρονικά βιβλία (ή ψηφιακά βιβλία ή ebooks ή e-books ή digital books), αποτελούν κατά βάση, την ψηφιακή έκδοση των παραδοσιακών, τυπωμένων  βιβλίων, αν και υπάρχουν περιπτώσεις ηλεκτρονικών βιβλίων που δημιουργούνται απευθείας, χωρίς την ψηφιακή αναπαραγωγή  τυπωμένων "πρωτοτύπων". Τα ηλεκτρονικά βιβλία αποτελούνται από κείμενο, εικόνες, ή και τα δύο.

Η έκδοση και κυκλοφορία ηλεκτρονικών βιβλίων αποτελεί έναν ταχέως αναπτυσσόμενο τομέα εντός της παγκόσμιας εκδοτικής πραγματικότητας. Τα πλεονεκτήματα που προσφέρουν, τα ηλεκτρονικά βιβλία, παράλληλα με την συνεχή τεχνολογική πρόοδο, τα καθιστούν σίγουρο μελλοντικό κυρίαρχο στις προτιμήσεις των αναγνωστών έναντι των παραδοσιακών βιβλίων.

Με τα ηλεκτρονικά βιβλία, ο αναγνώστης απολαμβάνει:

  • χαμηλότερο κόστος
  • την άμεση απόκτηση και πρόσβαση στην πληροφορία από όπου κι αν βρίσκεται
  • την εύκολη αρχειοθέτηση και μελλοντική αναζήτηση
  • τη δυνατότητα εμπλουτισμού με multimedia στοιχεία (video, ήχο κλπ)
  • και φυσικά την οικολογική συνεισφορά, αφού τα ηλεκτρονικά βιβλία δε δαπανούν πολύτιμους φυσικούς πόρους.

Η ανάγνωση των ηλεκτρονικών βιβλίων μπορεί να γίνει σε ειδικές συσκευές ανάγνωσης (e-readers) ή μέσω ειδικών εφαρμογών ανάγνωσης (e-reader applications) σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, tablets , tablet PCs, smartphones. Πιο αναλυτικά, σε σχέση με τις ειδικές συσκευές ανάγνωσης (e-readers ή e-book readers ή ηλεκτρονικοί αναγνώστες ), αυτές είναι φορητές ηλεκτρονικές συσκευές που προσομοιάζουν σε μορφή με τις συσκευές tablet, αλλά  έχουν σχεδιαστεί και κατασκευασθεί πρωταρχικώς για την ανάγνωση ηλεκτρονικών βιβλίων. Βάσει αυτού, ενσωματώνουν τεχνολογία ξεκούραστης ανάγνωσης (e-ink technology) ενώ διαθέτουν σαφώς μεγαλύτερη διάρκεια αυτόνομης λειτουργίας.

Τα ηλεκτρονικά βιβλία είναι διαθέσιμα σε διάφορους τύπους αρχείων (format). Οι πλέον διαδεδομένοι ωστόσο τύποι, οι οποίοι είναι και αυτοί που διατίθενται από τον ιστότοπο μας, είναι οι PDF (Portable Document Format) και ePub (Electronic Publication).

Ο τύπος ePub αποτελεί την πλέον κατάλληλη λύση για την ανάγνωση στο σύνολο των συσκευών,  αφού διαθέτει τη δυνατότητα “αναδιαμόρφωσης” (reflow) του κειμένου (οι γραμματοσειρές και τα πλαίσια του κειμένου του βιβλίου, προσαρμόζονται αυτόματα στο μέγεθος της οθόνης ανάγνωσης). Έτσι, καθίσταται ιδανικός, και για τη χρήση σε κινητές συσκευές με μικρότερο μέγεθος οθόνης (smartphones). Επιπροσθέτως, ο  χρήστης μπορεί να αυξομειώνει το μέγεθος της γραμματοσειράς, με το κείμενο να προσαρμόζεται εκ νέου αυτόματα στην οθόνη, αναλόγως.

Ο τύπος PDF, από την άλλη πλευρά, είναι περισσότερο διαδεδομένος ως τύπος αρχείου, παρά ταύτα, όσον αφορά τη χρήση του ως ebook αρχείου, παρουσιάζει το πρόβλημα της μη προσαρμογής σε μικρότερου μεγέθους οθόνες, γεγονός που αφαιρεί από την γενικότερη εμπειρία ανάγνωσης σε συσκευές με μικρό μέγεθος οθόνης. Συνεπώς, η ανάγνωση PDF ηλεκτρονικών βιβλίων, προτείνεται σε συσκευές με μέγεθος οθόνης μεγαλύτερο των 7 ιντσών (κάποιοι e-readers, tablets, ηλεκτρονικοί υπολογιστές).  

Θα πρέπει τέλος να αναφερθεί ότι τα ηλεκτρονικά βιβλία που διατίθενται από το beebooks.gr προστατεύονται με το σύστημα ασφαλείας Adobe DRM (Digital Rights Management). Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζονται τα δικαιώματα των δημιουργών και εκδοτών, αφού τα ηλεκτρονικά βιβλία δεν μπορούν να αντιγραφούν, εκτυπωθούν ή διαμοιραστούν. Η χρήση των βιβλίων επιτρέπεται μόνο στον νόμιμο τελικό χρήστη που πλήρωσε για την αγορά τους, ενώ περιορίζεται σε έναν ορισμένο αριθμό συσκευών ανάγνωσης (έως 3 Windows PC / Mac ή / και έως 3 φορητές συσκευές ανάγνωσης). Για πληροφορίες εγκατάστασης, του λογισμικού που απαιτείται για την ανάγνωση των ηλεκτρονικών μας βιβλίων, παραπεμφθείτε στις οδηγίες που παρέχονται στην αρχική σελίδα του ιστοτόπου μας.

Ενημερωθείτε για νέες εκδόσεις και προσφορές!
Όνομα:
Email:
Ακολουθήστε μας!
Μάθετε για νέα μέσω Facebook και Twitter.
Facebook Twitter
Eurobank